Săptămâna trecută am primit de la Orange România ocazia de a testa telefonul Nokia Lumia 830. M-au rugat să-l folosesc timp de o săptămână și să le spun ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la acest telefon. Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult la un telefon sunt design-ul, ecranul, camera foto și bateria.

1. Design

La primul contact vizual cu Nokia… senzația a fost WOW! Design-ul este unul minimalist ceea ce mă face să susțin sus și tare că școala de design finlandeză și-a spus încă odată cuvântul. Materialele folosite sunt bune pentru un telefon ce nu este vârful de gamă a producătorului finlandez/Microsoft, iar trio-ul de materiale aluminiu, sticlă și plastic se combină armonios. Plasticul folosit nu mi-a dat senzația ca fiind unul ieftin și se integrează foarte bine.

Telefonul este unul destul de pătrățos, iar cadrul de metal (aluminiu) pe care este construit tot telefonul este rotunjit puțin la colțuri. Sticla de protecție pe care cei de la Nokia au folosit-o pentru acest telefon este o Corning Gorilla Glass 3, ce este puțin curbat Display-ul telefonului este incadrat intr-o zona denumită Clear Black unde producătorul a incorporat în partea de sus a telefonului o camera de 0.9 MP cu 720p, senzorii de mișcare, de luminozitate și casca. În zona de jos a telefonului sunt 3 butoane capacitive Back, Start and Search.

În partea din spate a telefonului găsim un capac/cover din plastic ce vine în cateva culori (verde, negru, portocaliu și alb) ce se deschide și ai acces la baterie, NanoSIM, SD card.

2. Ecranul

Nokia Lumia 830 are un ecran  de 5 inch IPS LCD capacitive touchscreen cu 16M culori cu o rezoluție de 720 x 1280 pixels și o densitate de 294 ppi ce oferă o claritate excelentă și o calitate foarte bună a imaginii. Din soft poți seta nivelurile de luminozitate în 4 moduri: Automatic, Low, Medium și High.

Redarea culorilor este foarte bună chiar și aşa, doar cu cele 4 moduri, dar ca un bonus, cei de la Microsoft prin sistemul de operare Windows 8.1 ne-au lăsat oportunitatea de a optimiza echilibrul de alb și saturația după cum dorește fiecare utilizator. Singurul punct slab al display-ul este nivelul de negru, care nu este la fel de mare ca cel de pe ecranele AMOLED a altor telefoane, dar în general contrastul este unul foarte bun.

3. Camera Foto

Nokia Lumia 830 vine cu o cameră foto de 10MP PureView cu lentile Carl Zeiss. De asemenea, oferă stabilizator optic de imagine atât pentru imagini statice cât și video.
Nokia a creat o aplicație de proprietate pentru toate smartphone-urile Lumia ce inițial au denumit-o Camera Nokia. După achiziția celor de la Microsoft a diviziei de telefoane mobile de la Nokia aplicația au redenumit-o în Camera Lumia. După achiziție Microsoft a dezvoltat o adevarată suită de aplicații pentru telefon cum ar fi: Lumia Cinemagraph, Lumia Creative Studio, Lumia Panorama, Lumia Selfie și Lumia Storyteller.

Înregistrările video sunt extraordinar de bune, clare, iar sunetul este unul Dolby Digital Plus 5.1. Pentru a putea face înregistrări video mari ai nevoie si de un SD Card pe măsură deoarece 1 minut video la 1080p este 150MB.

Personal eu am rămas uimit de camera foto, de setarile pe care le poți face în modul PRO și mai ales de claritatea fotografiilor făcute seara. Am făcut multe poze cu acest telefon și le-am procesat în Lumia Creative Studio, iar o parte din ele le-am postat pe Instagram.

Raindrops

A post shared by •▲ΠDRΞΙ•▲D▲M• (@andreiadamovich) on

 

Loneliness

A post shared by •▲ΠDRΞΙ•▲D▲M• (@andreiadamovich) on

4. Bateria 

Bateria telefonului este de 2.200 mAh, iar în specificațiile oficiale cei de la Nokia spun ca telefonul poate sta în stand-by 528h , convorbiri telefonice (2G) 12h 54min, convorbiri  telefonice (3G)  14h 48min, web browsing 10h 36min, iar video playback 9h 58min.

Testul de baterie pe care l-am făcut eu sâmbătă a fost așa: L-am scos de la încărcat dimineața, iar când am plecat de acasă (in jurul orei 11) am pornit aplicația Life Tracker Pro+ și am utilizat-o în jur de 4h 34min; music playback 4h 30min; 286 fotografii, stand-by 3h, convorbiri telefonice aprox. 40 min și whatsapp  text 20 min.

La ora 19 când m-am întors acasă telefonul mai avea în jur de 47% baterie.

Lăsând la o parte toate specificațiile tehnice, milioanele de pixeli și culori, teste de baterie și materiale din care este construit acest telefon, mie personal acest telefon mi-a plăcut foarte mult. Am rămas plăcut surprins de sistemul de operare Microsoft Windows 8.1, de felul în care acest telefon se mișcă, nu mai spun de fotografiile făcute și procesate cu aplicații ce vin instalate by default.

După o săptămână de utilizare pot spune că Microsoft/Nokia au reușit să-mi stârnească curiozitatea, iar pentru cei ce dorest o alternativă la iOS sau Android, Windows este cea mai bună variantă. Abia aștept să testez flagship-ul celor de la Microsoft și să le pot compara.

Fotografii procesate în Lumia Creative Studio sunt în slider-ul de pe sidebar.